3 Kasım 2018 Cumartesi

Trafikte Yaşlı Sürücüler


Antalya Dayanışma Akademisi’nin (AnDA) , 2018-2019 Dönemi 2. Dersini
Antalya Tabip Odası‘nda  gerçekleştirdi

Dr.Suzan Yazıcı’nın konuşmacı olduğu “Sağlık ve Sosyal Boyutları İle Trafikte Yaşlı Sürücüler ” ders ilgi ile izlendi.
 
İleri yaşta taşıt kullanımı birçok boyutu ile değerlendirilmesi gereken bir konu olduğunu vurgulayan  Dr.Suzan Yazıcı, “Bazı durumlarda kişinin taşıt kullanmasının engellenmesi hayatını olumsuz etkileyebilir. Bu kararın verilmeden önce alternatiflerin değerlendirilmesi doğru olacaktır. “ dedi.
 
Sağlık ve Sosyal Boyutları İle Trafikte Yaşlı Sürücüler
 
“Demografik değişimler her alanda olduğu gibi trafiği de etkilemektedir. Son yıllarda ileri yaştaki kişileri daha sık direksiyon başında görmekteyiz. Yaşlıların gençlere göre daha dikkatli şoförler oldukları bilinir, ancak ilerleyen yaş ile birlikte kazaya karışma sıklığı artmakta ve olası bir kazada yaralanma veya ölme olasılıkları gençlere göre çok daha fazla olmaktadır. Bunun sebebi ilerleyen yaşlarda yaşanan fizyolojik gerilemeler ve kronik hastalıklardır. Görme, sürüş güvenliği için en önemli duyu organımızdır. İlerleyen yaş ile birlikte katarakt, glokom, diyabetik retinopati ve makula dejenerasyonu gibi hastalıklar sık görülmektedir. Bu hastalıklar görme alanı, gece görüşü ve görme keskinliğini olumsuz etkilemektedir. Ayrıca kas gücünün azalması, eklem hareketlerinde azalma ayna kontrolü, geri gidiş, park etme gibi faktörleri etkilemektedir. Sadece hastalıklar değil, bu hastalıkların tedavisi için kullanılan ilaçların da birçok olumsuz etkileri vardır. Ancak bunlara dayanarak ileri yaşta taşıt kullanımının sonlandırılması da bilimsel veriler ışığında gerekli görülmemektedir. Bazı sorunların tıbbi veya cerrahi tedavisi mümkündür. Taşıt içine adapte edilebilecek bir takım cihazlar ile görme alanının genişletilmesi, pedalların kolay kullanımını sağlamak mümkündür. İleri yaştaki kişilerin zorlandıkları alanlar doğrultusunda taşıt kullanmaya başladıkları görülmüştür. Örneğin gece iyi göremeyen bir kişinin gece taşıt kullanımından kaçınması, trafikte zorlanan kişinin ise daha tenha saatleri tercih etmesi sık görülen uygulamalardır. Kişinin trafikte risk yarattığı, ancak bunun farklında olmadığı demans gibi durumlarda ise çözümün yakınlarınca veya yetkililer tarafından bulunması gerekmektedir.
 
İleri yaşta taşıt kullanımı birçok boyutu ile değerlendirilmesi gereken bir konudur. Bazı durumlarda kişinin taşıt kullanmasının engellenmesi hayatını olumsuz etkileyebilir. Bu kararın verilmeden önce alternatiflerin değerlendirilmesi doğru olacaktır.

banner
Önceki
Sonraki

0 yorum: