4 Kasım 2017 Cumartesi

Eskiçağda Hekimlik ve Pamfilyalı Hekimler

Antalya Dayanışma Akademisi (AnDA) tarafından Nobel Türküevi’nde düzenlenen, “Eskiçağda
Hekimlik ve Pamfilyalı Hekimler” başlıklı etkinliğe ilgi yüksek oldu.






2017-2018 Dönemi 2. Dersi olan etkinliğin konuşmacısı Prof. Dr. Erdal Gilgil, Pamphylia bölgesinin tarih boyunca çok büyük devletlere merkez olmamasına, karşın komşu Lykia’nın asi geçmişinin aksine hemen her zaman büyük devletlere tabi olduğunu söyledi.

Pamphylia’da birbirinin komşusu olan Perge, Aspendos, ve Side gibi büyük kentler bulunduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Erdal Gilgil , Bu kentler in savaşçı ruhlu olmamalarına karşın , birbirleriyle de çok iyi geçinemedikleri de vurgu yaptı.

Pamphylia’da çağının ünlü hekimleri de yetişmişti

Pamphylia ‘da çağlarına y ön veren ünlü kişiler de yetişmişlerdi. Örnek dünyanın en ünlü matematikçilerinden Apollonios Pergeliydi. Pamphylia’da çağının ünlü hekimleri de yetişmişti. Attaleia ‘lı Athenaios pneumatizm okulunu kurmuş olan ünlü bir hekimdi, Kendisinden sonraki kuşaklar üzerine azımsanmayacak etkileri olmuştu.

Sideli Markellos ise Roma imparatorluk sarayının hekimliğini yapacak derecede yükselmişti. Sideli Artemidoros ve Sideli Mnemon. birbirlerinden farklı çağlarda yaşamış olsalar da teorik birikimlerini tıp tartışmalarında ortaya koymuşlardı.

Hekim Asklepiades ise Perge’de bir kamu hekimiydi O kadar çok .yararlıkları olmuştu ki Seleukeiu kenti bile onu kamu hekimi olarak atamıştı. Buna karşılık her hekim kamu yararına çalışmıyordu. .Bazıları fazla ileri giderek hırslarına yenik düşüyordu, Mesela Perge hekim

Anemidoros. Artemis Tapınağı soygununa katılmıştı
Helenistik ve Roma dönemlerinde Anadolu’da bir çok hekim yetişmiştir. Kos, Efosos , veya Pergamon (Bergama) gibi tıp merkezleri kadar olmasa da Parnphylia’da da ünlü hekimler yetişmiştir.
banner
Önceki
Sonraki

0 yorum: