17 Haziran 2017 Cumartesi

Amaç kar ve kaynak aktarımı

Antalya Dayanışma Akademisi’nin (AnDA) , 7. Dersi olan “Şehir Hastaneleri Gerçeği” başlıklı
etkinliğine katılım yoğun oldu.

Eğitim Sen Antalya Şubesi ile birlikte organize edilen etkinlikte Prof.Dr. Nursel Şahin, Sağlıkta Dönüşüm Programı, ve Şehir Hastaneleri üzerine bir sunum yaptı.
 
Birkaç yıl öncesine kadar kamu özel ortaklığı denen ancak bugün şehir hastaneleri, denen projenin sağlık hizmetlerinin özelleştirmesi anlamına geldiğini ifade eden Prof.Dr.Nursel Şahin, “Bu hastaneler kamu arazisi üzerine yapılıyor. Devlet, araziyi özel şirkete veriyor, şirket hastaneyi yapıyor ve devlet aynı anda 25 +3:28 yıl kiralama garantisi veriyor. Bu sürenin 49 yıla kadar uzayacağını biliyoruz. Bizim yaptığımız hesaplamalara göre devlet, bu hastaneler için özele 25 yılda vereceği paranın üçte birini kendisi harcasa, hem arazi kendisinin hem mülkiyet kendisinin olacak. Şirket arazi üzerine hastaneyle birlikte, AVM, otopark, eğlence merkezi inşaatları da yapabilecek. Hastaneyi ise devlete kiralıyor. Devletin bu hastaneleri neden özel şirketlere verdiği çok açık ve net. “ dedi.
 
“AKP ve Sağlık Bakanlığı’nın “yaptığımız iş özelleştirme değil; vatandaşın 5 yıldızlı otel konforundaki hastanelerde daha kaliteli sağlık hizmeti alabilmesi için özel sektörün gücünden yararlanmaktır” demesine karşılık; amacının kamu ve halkın yararı olmadığı çok açık.” diyen Prof.Dr. Şahin, “Burada hizmetin odak noktasını insan sağlığı değil, elde edilecek kar oluşturmaktadır.” şeklinde konuştu.
banner
Önceki
Sonraki

0 yorum: